Pagina's

vrijdag 30 december 2016

Art journal #1: Beginnen

Als je zo rondkijkt op youtube of in de hobby-webshops, dan kom je vroeger of later de term mixed media tegen. Er zal wel een officiële vertaling voor zijn, maar ik interpreteer het maar als een mix van verschillende technieken. Oftewel, je kunt van alles gebruiken voor je projecten. Dure hobbymaterialen als gelliplates, gelatos, inktsprays en structuurpasta, al dan niet met glim, maar ook gewoon bakpapier, kranten, zelfgemaakte sjablonen of flessendoppen (om mee te stempelen). Zo zie je op youtube de prachtigste kunstwerken ontstaan, meestal in een art journal.

Hoewel ik niet alle technieken ga uitproberen, vind ik het wel leuk om een beetje te experimenteren met het een en ander. Ik begon met de inktpads die ik voor het stempelen toch al in huis had. Met kapotgeknipte schoonmaaksponsjes en de inkt maak je mooie achtergronden voor inchies, een flipbook of een kaart of je legt accenten, bijvoorbeeld op een scrappagina. Met sjablonen krijg je patronen in je werk. Als je dat ook nog met pasta doet (ik gebruik medium gel), dan komt er reliëf in je werk. Die pasta kun je vermengen met verf om er een kleurtje aan te geven. Inmiddels heb ik er ook al glitters door gegooid, dat werkt prima en heeft een leuk resultaat. Afijn, na wat testen op kaarten en scraps was het tijd voor het grotere werk: een eigen art journal.

Ik kocht een dummy, zo'n boekje met witte pagina's, en liet me verder vooral inspireren door Kyra Pace op youtube. Natuurlijk wil je het niet namaken, maar zij brengt me steeds weer op ideeën hoe je materialen op andere manieren kunt gebruiken dan je in eerste instantie zou denken. Ik besloot om voor iedere pagina een Project Life kaartje met quote of mooi woord als uitgangspunt te nemen. Helaas heb ik niet zo veel foto's van het traject genomen, dus je zult het even met tekst moeten doen.

Eerst heb ik de pagina's met gesso bewerkt, dat is een soort voorstrijk waardoor verf en inkt niet direct in het papier verdwijnen. Daar heb ik repen papier uit een oud boek op geplakt. Vervolgens ben ik gaan stempelen: met verschillende stempels en zwarte inkt heb ik zo maar wat (halve) afdrukjes gemaakt. Niet te precies nadenken, gewoon hier en daar op het papier. Het turquoise bolletjespatroon heb ik met een gel en een sjabloon aangebracht. De gel is gekleurd met plakkaatverf (mix van blauw en geel). Vervolgens heb ik op verschillende plekken twee soorten washitape geplakt.

















Voor het geel heb ik zowel verf als inkt gebruikt. Als je zo begint met technieken, dan heb je natuurlijk nog niet een hele voorraad aan materiaal in alle kleurtjes klaar staan, dus je ziet hier mijn enige kleur distress paint: geel. Ik heb een klein potje (om te proberen). De verf heb ik met een babydoekje op het papier aangebracht, dan kun je het ook een beetje verspreiden en vervagen. Waar er nog veel wit op de pagina's zat ben ik met sponsje en inkt verder gegaan. De inkt is distress inkt in de kleur honing.  De randjes van het kaartje heb ik langs een blauwe inktpad gehaald, voordat ie op de pagina geplakt is. En als je toch al blauwe inkt gepakt hebt, dan kun je met het sponsje ook nog wel wat op de rest van de pagina aanbrengen. Toch miste ik nog wat. Op de youtube filmpjes zie je de makers vaak een beetje spatteren met verf of inktsprays. Het lijkt heel makkelijk, maar die techniek heb ik nog niet helemaal te pakken. Ik krijg of dikke druppen op het papier of je ziet er niks van. Nog even oefenen dus. In de tussentijd zet ik zelf stippen met nagellak uit de opruiming. En dan krijg je dus deze pagina. Misschien nog niet de kunstwerken die je op instagram of pinterest ziet, maar wel een geslaagde eerste poging. En hoe mijn stijl zich gaat ontwikkelen, dat zien we wel.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten